cruass · 30-Янв-10 16:01(15 лет 8 месяцев назад, ред. 01-Фев-10 01:04)
Sempe Jean-Jacques, Goscinny Rene / Жан-Жак Семпе, Рене Гостинны - Nowe Przygody Mikołajka / Новые приключения Коли Год выпуска: 2007 Автор: Жан-Жак Семпе, Рене Гостинны Исполнитель: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr Жанр: литература для детей Издательство: Znak Язык: Польский Тип: аудиокнига Аудио кодек: MP3 Битрейт аудио: 160 kbps Описание: 80 nowych, niepublikowanych nigdy w Polsce opowiadan Goscinnego. I tym razem Mikolajek, który stara sie byc grzeczny, wpada w mnóstwo klopotów W gronie przyjaciól Mikolajka jest zawsze wesolo. Alcest, ciagle je, Gotfryd daje kolegom swoje zabawki, zeby je do konca popsuli, a Euzebiusz czesto daje w zeby, ale tylko przyjaciolom, bo jest bardzo niesmialy. "Nowe przygody Mikolajka" podbija serca najmlodszych czytelników, a starszym przypomna wesole przygody z czasów, kiedy sami byli mali.
"Ucieszyłem się tak, że nie potrafię wam tego opisać. Wziąłem Cukierka na ręce, był cały ciepły, i wybiegłem. Potem wróciłem po pół kilo cukru pudru.
Kiedy wszedłem do domu, zawołałem:
- Mamo! Mamo! Zobacz, co dostałem od pana Companiego!
Kiedy mama zobaczyła Cukierka, otworzyła szeroko oczy, uniosła brwi i powiedziała:
- Ależ to jest kot!
- Tak - wyjaśniłem. - Nazywa się Cukierek, jest synem Bułeczki, pije mleko i nauczę go różnych sztuczek.
- Nie, Mikołaj - powiedziała mama. - Mówiłam ci sto razy, że nie życzę sobie w domu zwierząt. Już kiedyś przyniosłeś mi psa, a potem kijankę i za każdym razem był dramat. Powiedziałam nie i koniec! Odniesiesz to zwierzę panu Companiemu!
- Och, mamo! Mamusiu! - krzyknąłem.
Ale mama nie chciała o niczym słyszeć, więc się rozpłakałem, powiedziałem, że nie zostanę w domu bez Cukierka, że jeśli odniosę Cukierka panu Companiemu, to pan Compani zabije Cukierka, a jeśli pan Compani zabije Cukierka, to ja też się zabiję, że w domu nigdy mi niczego nie wolno i że kolegom pozwalają na mnóstwo rzeczy, których mnie się zabrania". Второй том бестселлера "Приключения Коли" , покоривший сердца юных читателей, а людям постарше напоминающий о тех временах когда они сами были детьми. Начитано профессиональными актерами.
Хочу от всего сердца поблагодарить выложивших и раздающих! Я изучаю польский язык с ноля и хочу порекомендовать всем кто изучает или просто знает польский - послушайте - не пожалеете!